Nadir Eserler Kütüphanesi


Ana Sayfa   >  Hakkımızda  >  Kütüphane Kuralları  >  Nadir Eserler Kütüphanesi

1.Nadir Eserler Kütüphanesi çalışma saatleri için tıklayınız.
2.Nadir Eserler Kütüphanesi ön lisans, lisans, yüksek lisans öğrencilerine ve mezunlarına hizmet vermektedir.
3.Tüm okuyucular, ortak çalışma alanlarında gürültüye neden olacak davranışlardan kaçınmalı, sessiz olmaya özen göstermelidir.
4.Kütüphane içinde cep telefonu ile konuşmak yasaktır. Cep telefonları sessiz konuma alınarak, sadece belirlenen dinlenme alanlarında konuşmalar yapılabilmektedir.
5.Kütüphane kaynaklarına veya eşyalarına zarar veren, kurallara uymayan, Kütüphane içinde diğer okuyucuları rahatsız edecek davranışlarda bulunan okuyucuların üyelikleri 6 ay süreyle askıya alınır ve haklarında gerekli yasal işlem yapılmak üzere Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı makamına bildirilmektedir.
6.Kütüphane içerisindeki alanlar temiz ve özenli kullanılmalı, çöpler geri dönüşüm kutularına atılmalıdır.
7.Okuyucular kişisel eşyalarından şahsen sorumludur. Eşyaların kaybolması durumunda kütüphane sorumluluk kabul etmemektedir.
8.Gün içinde kütüphanede unutulan veya bulunamayan eşyalar için zemin kat sol tarafta bulunan danışma görevlilerine başvurulur.
9.Kütüphanede su haricinde yiyecek içecek tüketilmemelidir. Yiyecek ve içecek ihtiyacı yalnızca yemek salonları ve pastaneden giderilmelidir.
10.Okuyucular, kütüphane yerleşkesinde bulundukları sürece internet hizmetinden yasal kurallara uygun olmak kaydıyla ücretsiz bir şekilde yararlanabilirler. İnternet kullanımı hakkında daha detaylı bilgi almak için İnternet Erişimi Kullanım Kuralları incelenebilir.
11.Bilgi kaynaklarının izinsiz olarak kütüphane dışına çıkarılması ya da çıkarılmaya teşebbüs edilmesi durumunda gerekli yasal işlemler uygulanmaktadır.
12.Kütüphanenin ortak çalışma alanlarında grup çalışması yapılmamasına özen gösterilmeli, grup çalışması yapacak okuyucuların Oda Rezervasyon Sistemini kullanmaları gerekmektedir.
13.Okuyucuların raflardan aldıkları kaynakları masaların üzerine bırakmaları gerekmektedir.
14.Nadir eserlerden faydalanmak isteyen okuyucular, bu eserlerin sayısallaştırılmış formları üzerinden çalışma yapabilirler. Eserleri incelemek için kütüphanede bulunan bilgisayarlar kullanılabilir.
15.Eserler, Nadir Eserler Kütüphanesi içerisinde kişisel dizüstü bilgisayar, tablet ve mobil cihazlar kullanılarak da incelenebilmektedir. Eserlerin kopyasını almak isteyen okuyucuların görevli personelden izin almaları gerekmektedir.
16.Nadir eserlerin özgün baskısı üzerinden çalışma yapabilmek için idarenin izni gerekmektedir.
17.İzin alınan eserlerin özgün baskısı görevlilerin gözetiminde Nadir Eserler Kütüphanesi içerisinde incelenebilir.
18.Kütüphaneden, İç Ödünç Hizmeti ile farklı kütüphanelere/salonlara kaynak çıkarılmasına müsaade edilmemektedir.
19.Nadir eser incelenirken dikkatli ve özenli olunmalı, esere hiçbir şekilde zarar verilmemelidir. Bu kütüphanede çalışırken renkli kalem, tükenmez kalem vs. kullanılmamalı sadece kurşun kalem kullanılmalıdır.
20.Nadir eserlerin fotokopisi çekilememektedir. Eserin fiziksel özellikleri idare tarafından değerlendirildikten sonra uygun görülmesi halinde dijital kopyası veya fotoğrafı flaş ayarı kapalı biçimde çekilebilmektedir.
21.Okuyucular, nadir eserlerden kişisel bilgi ihtiyacını karşılamak veya bilimsel çalışmalarında kullanmak için faydalanabilirler. Eserler hukuka aykırı bir amaç için kullanılmamalı ve üçüncü şahıslarla paylaşılmamalıdır.