Beştepe Durağı >> (10789) için, 339-7 >> - (ÖHO) EGE MH. - BEŞTEPE 479 >> - UYANIŞ - PINARBAŞI - İSKİTLER - EMNİYET SARAYI - AŞTİ - BEŞTEPE
*Güzergah ve hat değişiklikleri için tıklayınız
Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi web sayfasına http://mk.gov.tr adresinden ulaşabilirsiniz.
Adres: Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi
Cumhurbaşkanlığı Külliyesi 06560 Beştepe - Ankara - Türkiye
Web adresi: http://mk.gov.tr
Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi'nin çalışma saatleri aşağıdaki şekilde düzenlenmiştir:
Ses ve Görüntü Kütüphanesi | ||
Gençlik Kütüphanesi | ||
Nasreddin Hoca Çocuk Kütüphanesi | ||
Nadir Eserler Kütüphanesi | ||
Süreli Yayınlar Salonu | ||
Araştırma Kütüphanesi Salon 1-2 | ||
Araştırma Kütüphanesi Salon 3-4 | ||
Cihannümâ Salonu | ||
Okuma Salonları 2. kat | ||
Okuma Salonları 4. kat | ||
Eğitim Merkezi ve Atölyeler |
*Değerli okuyucularımız, genel temizlik amacıyla Kütüphanemiz, 09.01.2022 Pazar gününden itibaren her hafta Pazar günü saat 23.59'da kapanıp Pazartesi günü saat 12.00’de açılacaktır.
Tüm kütüphane/salonlar ihtiyaç halinde kısa süreli olarak kapatılarak, okuyucular diğer salonlara yönlendirilebilir.
Üyelikler ve girişler ücretsizdir.
e-Devlet hesabı olmayan okuyucularımızın üyeliği bankoda görevli personeller tarafından kimlik ibrazı sonrası gerçekleştirilir.
İnternet erişimi, okuyucu bilgisayarlarını kullanabilme, İç Ödünç Hizmeti, fotokopi hizmeti, grup çalışma odaları vb. imkanlardan yararlanılmasını sağlar.
Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi, 5 yaş ve üzeri tüm vatandaşlar için 7/24 hizmet vermektedir. Hizmetlerden faydalanabilmek için T.C. Kimlik kartı yeterli olacaktır. Yabancı uyruklu okuyucuların ise pasaport veya 99 ile başlayan T.C. Kimlik Kartları gerekmektedir.
Uluslararası kütüphane kullanım yönergelerine uygun olduğu takdirde kullanabilirler.
Kütüphanemiz Derleme Kütüphanesi olduğu için, yasa gereği kütüphane dışarısına ödünç verememektedir.
6279 sayılı Çoğaltılmış Fikir ve Sanat Eserlerini Derleme Kanunu uyarınca; derlenen çoğaltılmış fikir ve sanat eserlerinin gönderildiği kütüphaneler demektir.
Cumhurbaşkanımızın özel kütüphanesi makamda bulunmaktadır.
Bunun için Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı Destek ve Mali Hizmetler Genel Müdürlüğü Arşiv Daire Başkanlığına resmi yazı ile başvurabilirsiniz.
Kaynaklar; derleme, bağış, devir, mübadele (değişim) ve satın alma yoluyla temin edilmektedir.
Kütüphane bağış yönergesine uygun olan kaynaklar kabul edilmektedir. (Okuyucu girişi sağ ve sol danışma masalarında bağış tutanağı mevcuttur.)
Külliye dışından basılı ve elektronik kaynak taraması henüz yapılmamaktadır. Çalışmalar devam etmektedir.
Külliye dışından “kimlik.mk.gov.tr adresine giriş yaparak, Kütüphane üye kullanıcı adı ve şifresi ile kütüphanenin elektronik kaynaklarına erişim sağlanabilmektedir. Detaylı bilgi için: tıklayınız
Kütüphanede her düzeyde okuyucular için tanıtım turları planlanmaktadır. Tanıtım turları için rezervasyon yapılması gerekmektedir. Bilgi için Kütüphane web sayfasına bakılabilir.
Şu an için böyle bir uygulamamız bulunmamaktadır.
https://mk.gov.tr adresinden “Hizmetler” sekmesi altında bulunan Tanıtım Hizmetleri alanındaki Broşürler bölümü incelenebilir ya da danışma masasındaki görevlilerden yardım alınabilir.
Konu ile çalışmalar devam etmektedir.
Kütüphane, kişiye ya da özel kuruma ait seminer ve toplantılar için kullanılamamaktadır.
https://mk.gov.tr sayfasından etkinlikler bölümünden ya da Kütüphane sosyal medya hesaplarından takip edilebilmektedir.
Etkinlikler okuyucu gruplarına göre değişiklik göstermektedir. Bu konuda daha fazla bilgi için kütüphane web sayfası ziyaret edilebilir.
Kütüphanede basılı ve elektronik koleksiyon, Cumhurbaşkanlığı Dijital Kütüphanesi ve Özel Koleksiyonlar yer almaktadır.
Basılı koleksiyon; sosyal bilimler, sanat ve estetik bilimleri, fen bilimleri, deneysel ve teorik bilimler, temel bilimler, uygulamalı bilimler, referans kaynakları, süreli yayınların yanı sıra çocuk ve gençlik koleksiyonunu kapsamaktradır. Ayrıca yazma ve nadir eserler koleksiyonu ile kadim tarihimizin tanığı olan eserler de koleksiyonda bulunmaktadır.
Cumhurbaşkanlığı Dijital Koleksiyonu için çalışmalar devam etmekte olup henüz kullanıma açılmamıştır. Cumhurbaşkanlığı Dijital Kütüphanesi, koleksiyonunda telif sorunu bulunmayan kitap ve kitap dışı kaynakların sayısallaştırılmış formlarını içermektedir.
Prof. Dr. İlber Ortaylı'ya ait koleksiyonun teknik işlemleri hâlihazırda İstanbul'da devam etmektedir.
Millet Kütüphanesi’nin koleksiyonunda 100’den fazla ülkeden, 134 farklı dilden kitap bulunmaktadır.
Kitaplar raflardan okuyucular tarafından bulunmaktadır. Bulunamadığı takdirde banko görevlisinden yardım istenebilir.
Kütüphane/salon ve bölümlerde raflardan incelenmek üzere alınan kitaplar raflardaki yerlerine koyulmamalı; en yakın masaya bırakılmalıdır.
Okuyucular, Otomatik Ödünç / İade Sistemi ile iade ettikleri kitapları ise bahsi geçen sistemin yanında bulunan kitap arabalarına bırakmalıdırlar. Kitaplar yerlerine koyulmamalıdır.
Romanlar, Cihannümâ Salonu 6. katta ve Okuma Salonu 4. katta bulunmaktadır. Ayrıca Gençlik Kütüphanesinde de romanlar mevcuttur.
Kâtip Çelebi’nin coğrafya kitabına verdiği isimdir. Günümüz Türkçesinde “Her yeri gören kubbe” anlamına gelmektedir.
Henüz depodan kitap istenememektedir. Konu ile ilgili çalışmalar devam etmektedir.
Elektronik kitaplara kütüphane içerisinden ve uzaktan erişim ile veritabanları sekmesinden erişim sağlayabilirsiniz. (Örn: EBSCO Ekitap Koleksiyonu, Hiper Kitap, vb.)
Dergiler Süreli Yayınlar Salonunda kullanılabilmektedir.
Günlük gazetelere Süreli Yayınlar Salonundan erişilebilmektedir.
Konu hakkında çalışmalar devam etmektedir.
Yaklaşık 6.500.000 elektronik teze kütüphane içerisinden web sayfasına giriş yaparak erişim sağlanabilmektedir.
Ansiklopedi, sözlük vb. gibi anlık bilgi alınabilecek referans (danışma) kaynakları ödünç verilemez ve başka salonlarda kullanılamaz.
Ses ve Görüntü Kütüphanesindeki CD/DVD'ler İç Ödünç verilememektedir.
Ses ve Görüntü Kütüphanesinde yer alan ekranlar bireysel kullanım için uygundur.
Ses ve Görüntü Kütüphanesinde ders çalışılamamaktadır.
Evet kullanabilirsiniz.
Araştırmacılara özel bir kütüphane bulunmaktadır. Araştırma Kütüphanesi; -1. ve -2. katlarda bulunmakta olup, toplamda 3862 m²lik alanda 630 kişilik oturma kapasitesi ve 18 adet çalışma odası ile yaklaşık 20 bin kaynağa sahiptir.
Araştırma Kütüphanesi salon 1-2 akademisyenler, MEB’e bağlı öğretmenler, doktora öğrencileri ve mezunları tarafından, Araştırma Kütüphanesi salon 3-4 ön lisans, lisans, yüksek lisans öğrencileri ve mezunları tarafından kullanılabilmektedir.
Araştırma Kütüphanesinde bulunan çalışma odaları için araştırmacıların en erken 7 gün, en geç 10 dakika öncesinden web sayfamızdaki "Kütüphane Hesabım" kısmına giriş yapmaları ve oturum açmaları gerekmektedir. Sonrasında ekrana gelen menü üzerinden çalışma odaları sekmesini kullanarak işlemlerini gerçekleştirebilirler. Teknik aksaklıkların olduğu durumlarda ilgili danışma masalarındaki görevlilerden yardım alınmaktadır.
Kütüphane bünyesinde araştırmacılar için çeşitli konularda eğitim ve seminerler düzenlenmesi planlanmaktadır. Kütüphane web sayfası üzerinden duyuruları takip edebilirsiniz.
Kütüphane web sayfasında yer alan eğitim ve seminer duyurularındaki katılım formlarını doldurarak katılım rezervasyonu yapılabilmektedir.
Kütüphane web sayfasının Veritabanları sekmesinden ilgili konu başlığını seçerek araştırmanızla ilgili veritabanı listesine ulaşabilirsiniz.
Külliye sınırları içindeki bütün bilgisayarlardan veritabanlarındaki makaleler sınırsız ve ücretsiz olarak indirilebilmektedir.
Kütüphane web sayfasının Veritabanları sekmesinde araştırmanızla ilgili dergilerin listesine ulaşabilirsiniz.
Telif haklarına aykırı bir durum olmadığı sürece çekilebilmektedir.
Telif hakları gereği kurallar bu şekilde uygulanmaktadır.
Evet. Fotokopi makineleri kullanılarak ücreti karşılığı renkli çıktı alınabilmektedir.
Ödünç bilgisayar verilmemekle beraber, kütüphane içindeki bilgisayarlar kullanılabilmektedir.
Tarama amaçlı bilgisayarlar herhangi bir uygulama yapmadan kullanılabilir. Ancak diğer web uygulamalı bilgisayarlar için kütüphane hesap bilgilerinizi kullanmanız gerekmektedir.
Okuyucu bilgisayarları (Thin client) için kütüphane hesabına giriş yapılan okuyucu adı ve şifre bilgilerinin kullanılması gerekmektedir. Katalog tarama bilgisayarları ise herhangi bir uygulama yapmadan kullanılabilir.
Hayır, takılamamaktadır.
Kişisel cihaz ve bilgisayarlar, okuyucular tarafından oluşturulacak kütüphane hesabı ile kullanılabilir.
Kütüphanemizin mimarı Şefik Birkiye'dir.
Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi 125.000 m²lik bir alanda halkımıza hizmet vermektedir.
Evet. Kütüphanede ücretsiz açık ve kapalı otopark bulunmaktadır. LPG'li araçlar kapalı otoparka alınmamaktadır.
Cami ile kütüphane arasında geçiş sağlanmıştır.
Sergi salonumuz -2. katta yer almaktadır.
Kütüphane web sayfasındaki "Araştırma" sekmesi altında bulunan "Kütüphaneciye Sorun" formu doldurulabilir.
Emanet eşyalarınızı kütüphane okuyucu girişinde ve Araştırma Kütüphanesinde yer alan kilitli emanet dolaplarına bırakabilirsiniz.
Kayıp eşyalar için kütüphanenin okuyucu girişinde bulunan danışma masalarına müracaat edebilirsiniz.
Kütüphanede ücretsiz su, çay, kahve ve kek gibi ikramlar mevcuttur. Yiyecek-içecek ihtiyacı için kütüphane içindeki yemek salonu ve pastane kullanılmaktadır.
Kütüphane kaynaklarından faydalanılan bölümlerde kapalı şişede su haricinde yiyecek/içecek tüketilmemelidir. Yiyecek ve içecek ihtiyacı yalnızca yemek salonları ve pastanede giderilmelidir.
Giriş katta 166 kişilik yemek salonu, 2. ve 4. katlarda 128 kişilik dinlenme alanları; 6. katta 408 kişilik yemek salonu, 74 kişilik pastane ve 74 kişilik dinlenme alanı bulunmaktadır.
Evet çekebilirsiniz.
2., 4. ve 6. katlarda bulunan dinlenme alanları, yemek salonu, pastane ve Divan Salonunda cep telefonuyla konuşulabilmektedir.
Okuyuculara ait şarj kabloları ile kütüphane çalışma masaları ve okuma salonlarındaki prizler kullanılabilir.
Kütüphanede şarj aleti ödünç verilmemektedir.
Henüz açılmadı.
Kırtasiye ürünlerinin satıldığı yer bulunmamaktadır.
Hayır. Çünkü çocukların sorumluluğu kütüphane içerisinde velisi üzerindedir.
Giriş katta bulunan Nasreddin Hoca Çocuk Kütüphanesi ile 2. ve 4. katlarda bebek bakım odalarımız mevcuttur.
Ofis ve özel koleksiyon odaları bulunmaktadır.
Kütüphane ana meydanına açılan ve her katta duran toplam 14 asansör okuyucular tarafından kullanılabilmektedir.
Mescitler 6. katta bulunmaktadır.
Her katta bay, bayanlar ve engelli için Wc bulunmaktadır.
Kütüphanemiz içerisine evcil hayvan alınmamaktadır.
Atölye ekipmanlarına veya eşyalarına zarar veren, kurallara uymayan, atölye içinde başkalarını rahatsız edecek davranışlarda bulunan katılımcıların atölye etkinliklerine katılımları 6 ay süreyle askıya alınır ve haklarında gerekli yasal işlem yapılmak üzere Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı makamına bildirilir.
Atölye etkinliklerine www.mk.gov.tr adresinden kayıt yaptırılabilir.
Atölyelerden yararlanabilmek için www.mk.gov.tr adresinden “Atölye Kullanım Kurallarını” okuyabilir, etkinlikler alanından size uygun atölyeyi seçip belirlediğiniz tarih ve saat için atölyelere katılabilirsiniz.
Etkinliklerin türlerine göre katılım belgesi verilebilmektedir.
Hayır. Atölyelere sadece öğrenciler katılabilmektedir.
Atölye eğitmenleri alanında uzman ve pedagojik formasyona sahip eğitmenler tarafından verilmektedir.
Atölyelerde planlanan etkinlik bilgilerine www.mk.gov.tr adresinden ulaşabilirsiniz.
Atölyeler 5-17 yaş grubuna hizmet vermektedir. Keşif Atölyesi 5-10 yaş grubu içindir.
Atölye etkinliklerini takip edebilmek için www.mk.gov.tr adresinde bulunan “Etkinlikler” bölümünden ve sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilirsiniz.
Keşif Atölyesi, Tasarım ve Üretim Atölyesi ve Teknoloji Atölyesi olmak üzere üç atölye bulunmaktadır.
Eğitim Merkezi ve Atölyeler’ i -2. katta bulunan Nadir Eserler Kütüphanesi’ nin önünde bulunan yönlendirme tabelasını takip ederek bulabilirsiniz.
Hayır. Atölye etkinliklerine katılımlar ücretsizdir.